Ölçü Tablosu

Tarif hazırlamanın en önemli noktası doğru malzemenin doğru bir şekilde ölçülendirilmesidir. Bir malzemenin ölçülendirilmesi, kütle ölçmek için kullanılan kilogramın veya sıvı hacim ölçüsü litrenin oranlanması ile gerçekleştirilir. Yani katı malzemeler gram, kilogram ; sıvılar mililitre, santilitre, litre gibi değerler ile ölçülürler. Bu şekilde ölçümlendirmeye “teknik ölçü” denir.
Bir diğer ölçülendirme şekli de mutfaklarda bulunan su ve çay bardağı; yemek, tatlı ve çay kaşıkları gibi ekipmanlar ile gerçekleştirilendir. Mutfak ekipmanları ile gerçekleştirilen bu ölçülendirmeye “pratik ölçülendirme” adı verilir.
Dr. Oetker tariflerinde “teknik ölçü” kullanılır. Aynı zamanda, mutfaklarında terazi ve ölçü kabı bulundurmayan tüketiciler için de “teknik ölçülere” karşılık gelen “pratik ölçüler” de malzeme listesinde yer alır. Aşağıda yer alan tablo da bu amaç için düzenlenmiştir. Ayrıca videoda örnek ekipmanları bulabileceksiniz.

Dr. Oetker Deneme Mutfağı siz tarif sever tüketicilerimize tariflerinizi hazırlarken her zaman“teknik ölçü” kullanmanızı tavsiye eder. Bunun için mutfağınızda terazi, ölçü kabı, ölçü kaşıkları bulundurmanız gerekmektedir. “Teknik ölçülendirme”, Dr. Oetker Deneme Mutfağı tarafından denenmiş ve tavsiye edilen bir tarifin veya sizin geliştirdiğiniz bir tarifin başarılı olmasını garantileyecektir.

 

Sıvılarda milimetre ölçümü:

Ölçü Sıvı olarak hacmi Eşdeğeri
1 su bardağı 200 ml   2 çay bardağı
1 çay bardağı100 ml 10 yemek kaşığı
1 yemek kaşığı  10 ml   2 tatlı kaşığı
1 tatlı kaşığı    5 ml -
Video
Dr. Oetker Tariflerinde Ölçülendirme
 VİDEOLAR
Deneme Mutfağından Püf Noktalar ve İpuçları
Mutfakta yardımcınız olabilecek bir çok bilgi

Ölçülerde 200 ml'lik su bardağı ve 100 ml'lik çay bardağı baz alınmıştır.

Malzeme1 su bardağı 1 çay bardağı

1 yemek kaşığı

(silme)

1 tatlı kaşığı

(silme)

1 çay kaşığı

(silme)
Olculendirme-Antep-fistigi-iri-kirilmisAntep fıstığı - (kırılmış) 100 g   50 g 10 g 5 g2 g
olculendirme-Antep-Fistigi-ogutulmusAntep fıstığı - (öğütülmüş) 100 g   50 g
Olculendirme-badem-butunBadem - bütün 130 g   65 g
Olculendirme-badem-yaprakBadem - yaprak   90 g   45 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-badem-iri-kirilmisBadem - iri kırılmış 120 g   60 g 10 g 5 g2 g
Olculendirme-badem-ogutulmusBadem - öğütülmüş 100 g   50 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-balBal 290 g 145 g 20 g
Olculendirme-beyaz-peynir-rendesiBeyaz peynir rendesi 100 g   50 g
Olculendirme-Bugday-unuBuğday unu 110 g   55 g 10 g 5 g2 g
Olculendirme-Ceviz-iri-kirilmisCeviz - iri kırılmış 100 g   50 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-Ceviz-ogutulmusCeviz - Öğtülmüş   90 g   45 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-Cavdar-unuÇavdar unu   90 g   45 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-Cekirdeksiz-kuru-uzumÇekirdeksiz kuru üzüm 120 g   60 g 10 g 5 g2 g
Hamurun hazırlanışı ve pişirme:Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu 4 g2 g
Hamurun hazırlanışı ve pişirme:Dr. Oetker Kakao   70 g   35 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-PandispanyaDr. Oetker Pandispanya Un 130 g   65 g 10 g 5 g2 g
Olculendirme-Pudra-SekeriDr. Oetker Pudra Şekeri 140 g   70 g 10 g 5 g2 g
Olculendirme-Sade-kek-karisimiDr. Oetker Sade Kek Karışımı 110 g   55 g 10 g 5 g2 g
Olculendirme-Esmer-sekerEsmer şeker 120 g   60 g
Olculendirme-Findik-ogutulmusFındık - öğütülmüş 100 g   50 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-Findik-kirigiFındık kırığı 100 g   50 g   7 g 4 g2 g
Olculendirme-Galeta-unuGaleta unu 100 g   50 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-Hashas-tohumuHaşhaş tohumu 120 g   60 g   7 g 4 g2 g
Olculendirme-Hindistan-cevizi-rendesiHindistan cevizi rendesi   50 g   25 g   5 g 2 g
Olculendirme-Irmikİrmik 150 g   75 g
Olculendirme-Kasar-peyniri-rendesiKaşar peyniri rendesi   80 g   40 g
Olculendirme-KepekKepek   70 g   35 g
Olculendirme-Kepekli-unKepekli un  100 g   50 g
Olculendirme-Keten-tohumuKeten tohumu  140 g   70 g 10 g 5 g2 g
Kuru kayısı- küp doğranmış  140 g   70 g
Olculendirme-Kus-UzumuKuş üzümü  120 g   60 g
Olculendirme-Misir-unuMısır unu  100 g   50 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-NisastaNişasta  100 g   50 g   8 g 4 g2 g
Olculendirme-RecelReçel  250 g 125 g
Olculendirme-SusamSusam  120 g   60 g  
Olculendirme-Suzme-yogurtSüzme yoğurt  200 g 100 g
Olculendirme-TahinTahin  200 g 100 g  
Olculendirme-Tam-bugday-unuTam buğday unu  110 g   55 g 10 g 5 g2 g
Olculendirme-Toz-sekerToz şeker  170 g   85 g 12 g 6 g3 g
Olculendirme-Visne-cekirdeksizVişne - çekirdeksiz  120 g   60 g
Olculendirme-Yer-fistigi-butunYer fıstığı - bütün  120 g   60 g  
Olculendirme-Yer-fistigi-ogutulmusYer fıstığı - öğütülmüş  110 g   55 g 10 g 5 g2 g
Olculendirme-YogurtYoğurt  200 g 100 g  
Olculendirme-Yulaf-ezmesiYulaf ezmesi    80 g   40 g
Olculendirme-Zeytin-cekirdekliZeytin - çekirdekli  120 g   60 g