Tarif hazırlamanın en önemli noktası doğru malzemenin doğru bir şekilde ölçülendirilmesidir. Katı malzemeler gram, kilogram; sıvılar ise mililitre, litre gibi değerler ile ölçülürler. Bu şekilde ölçümlendirmeye “teknik ölçü” denir. Bir diğer ölçülendirme şekli de mutfaklarda bulunan su ve çay bardağı; yemek, tatlı ve çay kaşıkları gibi ekipmanlar ile gerçekleştirilendir. Mutfak ekipmanları ile gerçekleştirilen bu ölçülendirmeye “pratik ölçülendirme” adı verilir. Dr. Oetker tariflerinde “teknik ölçü” kullanılır. Aynı zamanda “teknik ölçülere” karşılık gelen “pratik ölçüler” de malzeme listesinde yer alır. Aşağıda yer alan tablo pratik ölçülendirme ekipmanlarının teknik ölçüdeki karşılığını göstermek amacıyla düzenlenmiştir. Ayrıca yandaki videoda örnek ekipmanları görebilirsiniz. Dr. Oetker Deneme Mutfağı tariflerinizi hazırlarken her zaman“teknik ölçü” kullanmanızı tavsiye eder.
Ölçü | Sıvı olarak hacmi | Eşdeğeri |
---|---|---|
1 su bardağı | 200 ml | 2 çay bardağı |
1 çay bardağı | 100 ml | 10 yemek kaşığı |
1 yemek kaşığı | 10 ml | 2 tatlı kaşığı |
1 tatlı kaşığı | 5 ml | - |
Aşağıdaki ölçü tablosunda 200 ml'lik su bardağı ve 100 ml'lik çay bardağı baz alınmıştır.