Un mutlaka elenmelidir. Karıştırma kabına konan unun üzerine sırasıyla, şeker, yağ ve yumurta gibi kalan tüm malzemeler eklenir. Tarife bağlı olarak bazen krema, su gibi başka malzemelerin de eklenmesi gerekebilir. Eklenecek olan tereyağı veya margarin küçük parçalara kesilmiş ve soğuk olmalı. Parmak uçları ile ufalama hareketi yaparak hamur yoğrulmalı. Yoğurmada güçlük çekiliyorsa, hamur ele yapışıyor ve kendini bırakıyorsa, bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Mikserin hamur karıştırıcı uçları kullanılarak da yoğurma yapılabilir. Görüntüsü granül haline gelinceye kadar karıştırılır, daha sonra hemen elle top yapılır, streç filme sarılıp buzdolabında en az 30 dk dinlendirilir.
Bu hamurlar genellikle taban hazırlamak için kullanılırlar. Hamurun 2/3’ü taban için kullanılır. Açılır veya yağlanmış kalıbın tabanına el ile bastırılarak yayılır. Daha sonra farklı noktalarda farklı kabarmalar olmasın diye tabandaki hamur bir çatal ile birçok yerinden delinir. Böylece eşit hava çıkışı sağlanmış olur. Bu da tabanda aşırı kabarmaları ve düzey farklılıklarını önler. Kenar yapmak için geri kalan 1/3 hamur kalıbın çapı kadar bir uzunlukta yuvarlanarak rulo yapılır ve taban hamurunun kenarı üzerine duvar oluşturacak şekilde, tüm kalıbın kenar kısmının içine bastırılır, yaklaşık 3 cm yükseltilir.
Hamurun üzerine çeşitli kremalar, iç malzemeler konulabilir ve fırında birlikte pişirilir.
Süresinde pişen tart veya turta fırından alındıktan yaklaşık 5-10 dakika sonra dikkatli bir biçimde kalıbından çıkarılmalı, varsa pişirme kağıdı da dikkatlice ayrılmalıdır. Daha sonra bir tel ızgara üzerinde soğutulmaya bırakılmalıdır. Böylece alttan da hava geçeceği için terleme ve hamurlaşmanın önüne geçilmiş olur.