Maya ve ılık sütü bir kaba alıp kaşık ile karıştırın. 2 yemek kaşığı unu ekleyin ve karıştırın. Üzerini kapatın ve 20 dakika bekletin.
Eritilmiş tereyağı, yumurta, süt ve toz şekeri derin bir kaba alın. Üzerine beklettiğiniz maya karışımını ekleyip karıştırın. Un ve tuzu ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini kapatın ve 40 dakika bekletin.
Ayvanın kabuğunu soyup rendeleyin ve tencereye alın. Üzerine toz şeker, mısır nişastası ve suyu ekleyip iyice karıştırın. Orta ısıdaki ocakta karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve 1-2 dakika daha suyunu iyice çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Tereyağı ve pudra şekerini çırpma kabına alın. Mikser ile kremsi bir yapı oluşuncaya kadar yaklaşık 2 dakika çırpın. Tarçını ekleyin ve kısa bir süre daha çırpın.
Hamuru hafif unlanmış tezgaha alın ve merdane ile 30x40 cm boyutlarında dikdörtgen şekilde açın. Hamurun kenarlarında 1 cm boşluk bırakarak hazırladığınız pudra şekerli karışımı sürün. Üzerine ayvalı karışımı yayın ve cevizleri serpin. Kısa kenarından rulo şeklinde sarın. Hamuru bir bıçak ile tam ortadan dikey olarak kesip iki parça elde edin. Bu iki hamurun ayvalı iç kısımlarını üste getirerek tezgahta yan yana yerleştirin. Bir taraftaki uçları birleştirin, ayvalı kısım hep üste gelecek şekilde fazla esnetmeden birbirine sarın. İki ucunu hamurun alt kısmına doğru katlayıp kalıbın içine yerleştirin. Üzerini kapatıp 20 dakika bekletin.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 190 °C
Turbo pişirme: 180 °C
Süre sonunda kalıbı fırına alın ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 30 - 35 dakika
Fırından alın. 15 dakika bekletip bir spatula yardımı ile kalıptan çıkarın. Ilık veya soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
İlgili Tarifler
Hamur işi