Ayvaların kabuğunu soyun, 3-4 mm kalınlığında elma dilimi şeklinde kesin ve tencereye alın. Üzerine su, tarçın ve toz şekeri ekleyin. Orta ısıdaki ocakta ayvalar yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Yumuşayan ayvaları tencerenin içinden bir tabağa alın.
Toz şekeri çelik bir tencereye alın ve kısık ateşte karıştırmadan eritin. Şeker tamamen eriyip bal rengi olduğunda ocaktan alın. Bekletmeden tereyağı ve sütü ilave edip iyice karıştırın. Üzerine pişmiş ayva dilimlerini ekleyip yavaşça karıştırarak karamelin ayvalara bulanmasını sağlayın.
Kalıbı margarin ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 170 °C
Turbo pişirme: 160 °C
Un ve hamur kabartma tozunu karıştırıp bir kaba eleyin. Yumurta ve toz şekeri ayrı bir çırpma kabına alın ve mikserin yüksek devrinde 3 dakika çırpın. Şekerli vanilin, tereyağı, süt ve un karışımını ekleyip düşük devirde kısa bir süre daha çırpın. Üzerine fındık kırığı ve tarçını ekleyip karışıncaya kadar kısa süre çırpın. Karamelli ayva dilimlerini kalıbın tabanına tek sıra olacak şekilde arada boşluk bırakmadan sıralayın. Hazırladığınız hamuru ayvaların üzerine dökün üzerini düzeltin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 40 - 45 dakika
Fırından alıp 10 dakika bekletin ve bir spatula ile keki kalıptan sıyırarak ayırın. Kelepçesini çıkarıp servis tabağını kekin üzerine kapatın. Ayvalar üstte kalacak şekilde birlikte ters çevirin. Kalıbın tabanını dikkatlice çıkarın. Ilık olarak veya soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
İlgili Tarifler
Kek, Pasta
Kek, Pasta
Kek, Pasta