Kalıbı margarin ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 180 °C
Turbo pişirme: 170 °C
Unu derin bir kaba eleyin. Üzerine tereyağı, yumurta sarısı, şekerli vanilin toz şeker ve sütü ilave edip iyice yoğurun. Hamuru kalıbın tabanını kaplayacak ve kenarlarında 1 cm yüksekliğinde çerçeve oluşturacak şekilde elinizle bastırarak yayın. Hamuru çatal yardımı ile 10-12 yerinden delin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 - 25 dakika
Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
Ayvaları yıkayıp kabuklarını soyun. Çekirdekli kısımlarını ayıklayıp iri küpler şeklinde kesin. Tencereye alın, üzerine toz şeker ve suyu ilave edip orta ateşte arada karıştırarak pişirin. Suyunu tamamen çekince ocaktan alın. Üzerine badem kırığını ekleyip karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kalıptaki tart tabanının üzerine yayın.
Fırını ızgara ayarında 220°C'ye ayarlayıp çalıştırın. Yumurta aklarını cam bir kaba alın ve mikserin yüksek devrinde kar haline gelinceye kadar 2-3 dakika çırpın. Düşük devirde çırpmaya devam ederek pudra şekerini azar azar ilave edin. Şekerli vanilin ve limon suyunu ekleyip düşük devirde 1 dakika daha çırpın. Tartın üzerine yayın. Kaşığın tersi ile çukurlar oluşturarak şekillendirin. Fırının en üst rafına koyun, kapağını tam kapatmadan mereng hafif pembeleşinceye kadar bekletin. Fırından çıkarıp oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.
Ilık veya soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
İlgili Tarifler
Tart, Turta, Pay
Tart, Turta, Pay
Tart, Turta, Pay