Bal kabaklarını iri küpler şeklinde kesin ve tencereye alın. Üzerine yarım su bardağı suyu ekleyip orta ısıdaki ocakta kapağı kapalı olarak kabaklar yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp 300 gramını derin bir kaseye alın ve 10 dakika bekletin. Daha sonra çatal ile ezerek püre haline getirin. Üzerine zerdeçal, zencefil, muskat rendesi ve mahlebi ekleyip kaşık ile iyice karıştırın.
Aktif mayayı bir kaseye alın. Üzerine 2 yemek kaşığı ılık suyu ilave edip kaşık ile birkaç kez karıştırın ve 10-15 dakika bekletin.
Unu derin bir kaba eleyin. Üzerine hazırladığınız baharatlı bal kabağı püresini, beklettiğiniz mayayı, 1 çay bardağı ılık su ve tereyağını ilave edip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini kapatıp 30 dakika bekletin.
1 yemek kaşığı ılık su ve tuzu bir çay bardağına alıp kaşık ile eriyinceye kadar karıştırın. Beklettiğiniz hamurun üzerine dökün ve alttan üste doğru katlayarak hamura yedirin. Üzerini kapatıp 30 dakika bekletin.
Süre sonunda hamuru tekrar alttan üste doğru katlayın. Hamurun dört tarafına da aynı işlemi yapın ve üzerini kapatıp 30 dakika daha bekletin.
Süre sonunda hamuru çok az unlanmış tezgaha alın ve eliniz ile 35x40 cm boyutlarında açın. Üzerine ceviz ve kabak çekirdeklerini yayın. İki kısa kenarı karşılıklı olarak ortaya doğru üst üste koyarak hamuru üçe katlayın. Hamuru tezgah üzerinde çevirerek top şekline getirin. Üzerini kapatıp tezgah üzerinde 15 dakika bekletin.
Derin bir kaseye mutfak peçetesi serin ve üzerine hafifçe un serpin. Hamuru tekrar katlama yaparak yuvarlak top şekline getirin. Katlanan kısımlar üste gelecek şekilde hazırladığınız kaseye alın. Üzerini kapatın ve 20 dakika bekletin.
Pişirme kağıdından 38x38 cm boyutlarında bir pişirme kağıdı kesin. Pamuklu ambalaj ipinden 60 cm uzunluğunda 4 adet ip kesin. Pişirme kağıdını tezgaha alın. Üzerine 4 adet ipi orta kısımları aynı noktada birleşecek şekilde çapraz olarak yerleştirin. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için çalıştırın.
Alt-üst pişirme: 240 °C
Turbo pişirme: 230 °C
Pişirme kalıbını ve kapağını sıcak fırına koyun ve 10 dakika ısınması için bekletin.
Kase içindeki hamuru ters çevirerek pişirme kağıdı üzerindeki iplerin tam ortasına koyun. Karşılıklı iki ipi hamurun tam ortasına getirip hamur ile düğüm arasında 1 parmak boşluk bırakarak düğüm atın. Kalan ipleri de aynı şekilde karşılıklı düğümleyin. Hamurun tam orta kısmına yarım kabuk tarçını batırın. Pişirme kalıbını fırından çıkarın ve hamuru pişirme kağıdı ile birlikte içine alın. Üzerine kapağını kapatıp fırına koyun ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 dakika
Süre sonunda fırındaki kalıbın kapağını alıp fırın ısısını 200°C'ye düşürün ve 20 dakika daha pişirin.
Fırından çıkarıp pişirme kağıdı ile birlikte kalıptan çıkarın. Tel ızgara üzerinde 5 dakika bekletip iplerini çıkarın ve soğumaya bırakın.
İlgili Tarifler
Ekmek
Ekmek