Kuru üzümleri derin bir kaseye alın. Üzerini kapatacak kadar sıcak su döküp 5-10 dakika bekletin. Süre sonunda süzgüye alıp suyunu süzün. Baharatlar, şekerli vanilin ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın.
Bademleri sıcak suda 15-20 dakika bekletip suyunu süzün. Kabuklarını soyun ve ortadan ikiye kesin. Üzerini kapatacak kadar su dökün.
Portakal ve limon kabuklarını bir tencereye alın ve üzerini kapatacak kadar su ilave edin. Orta ısıdaki ocakta 4-5 dakika kaynatıp ocaktan alın ve suyunu süzün. Tekrar tencereye alın. Üzerine 1 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı suyu ekleyin. Orta ısıdaki ocakta arada karıştırarak kaynatın. Suyunu tamamen çektiğinde ocağı kısın ve karıştırarak 1 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp pişirme kağıdı üzerine yayın ve soğumaya bırakın.
Unu eleyip maya ile karıştırın. Üzerine eritilmiş tereyağı, süt, toz şeker, şekerli vanilin ve tuzu ekleyip iyice yoğurun. Hamurun üzerini kapatıp ılık ortamda 45 dakika bekletin.
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 160 °C
Turbo pişirme: 150 °C
Bademlerin suyunu süzüp iyice kurulayın.
Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alın, kısa bir süre yoğurun, üzerine kuru üzüm karışımı, badem, portakal ve limon şekerlemelerini ekleyin. Malzemeler eşit şekilde dağılıncaya kadar yoğurun. Hamuru 30 cm uzunluğunda rulo şekline getirin ve yağlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine alın. Stollen kek kalıbını tereyağı ile yağlayın, hamurun üzerine kapatın ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 60 - 65 dakika
Fırından aldığınız keki 5 dakika bekletip kalıbı çıkarın. Bekletmeden üzerine eritilmiş tereyağı sürün ve pudra şekeri serpin. Soğutup dilimleyerek servis yapın.
İlgili Tarifler
Kek, Pasta
Kek, Pasta
Kek, Pasta